Складання букетів з урахуванням сумісності кольорів

110

Вміло, красиво скласти букет — це мистецтво. Недарма слово «букет» в перекладі з французької означає «красиво зібрана група квітів».

Форму букетів змінювали протягом століть залежала вона від моди. Так, на початку XIX століття модним був великий круглий букет. У XX столітті квітникарі вважають за краще робити його менш масивним.

Сучасний букет відрізняється простотою, невеликою кількістю і природним розташуванням кольорів.

Форма букета залежить від призначення та виду квітів.

Наприклад, круглими букетами оформляють приміщення для прийомів і вшанування гостей. У такому разі квіти проглядаються з усіх боків.

У центрі розміщують квіти з довгими й прямими стеблами, а з боків — з короткими і зігнутими. Необхідно, щоб стебла не перетиналися, а квітки дивилися вперед.

Можна додати зелень всередину і навколо букета. В односторонньому букеті квіти з довгими стеблами встановлюють ззаду, а з короткими — спереду. У центрі більш яскраво забарвлені.

Нареченим прийнято дарувати 5-9 білих або рожевих троянд, гвоздик, тюльпанів, конвалій. Букети частіше роблять односторонніми з одного виду квітів. У троянд видаляють шипи, а у лілій — пильовики, щоб пилком не забруднити сукню нареченої.

Нареченому на лівий лацкан піджака прикріплюють бутоньєрку з тих же кольорів, що і у нареченої.

До дня народження, з нагоди закінчення школи, захисту диплома, до Дня 8 Березня букет складають з троянд, гвоздик та інших квітів різного забарвлення. У цьому випадку букети можуть бути односторонніми, круглими, пухкими.

Щоб квіти довше зберігали свіжість і не постраждали в дорозі, їх загортають в папір чи целофан, а в зимовий час вкривають кількома шарами паперу. Підморожені в приміщенні відразу гинуть.

При складанні композицій і букетів з квітів використовують керамічні, скляні, порцелянові, дерев’яні і металеві вази. За формою вони можуть бути плоскими, високими, низькими, широкими, підвісними, настінними, підлоговими і т. д.

Не слід брати вази яскравих забарвлень, з зайвої розмальовуванням і ліпленням. Вони мають лише доповнювати красу букета.

Вазами можуть служити і салатниці, плоскі миски, тарілки, компотниці, фужери.

Для складання хорошої композиції не потрібно багато квітів. При вмілому підборі вази можна обмежитися і одним квіткою з двома-трьома гілками.

Для їх закріплення в плоских вазах використовують металеві наколки, пластилін, м’яку дріт, дірчасті вкладиші, мох. Щоб вкладиші і наколки не пересувалися, їх прикріплюють до дна сухий вази пластиліном.

Із зрізаних квітів можна скласти композицію з гілочками, листям, колосками злаків та іншими красивими рослинами. Висота гілки не повинна перевищувати півтори довжини вази.